top of page

Produccions artístiques /Mil cent i un estels

LA PROPOSTA

Mil cent i un estels és un espectacle de cançons i divulgació astronòmica des de l’òptica de la cultura i el saber popular d’arreu dels Països Catalans. Fusionem astronomia popular amb cançons tradicionals catalanes.

 

A Mil cent i un estels hem recollit endevinalles, refranys i dites de l’imaginari popular i molta informació de com interpretaven el cel nocturn pagesos, pastors, mariners i gent d’arreu del territori. Tota aquesta informació l’hem anat relligant amb cançons de treball que cantaven aquests pagesos i pageses,  cançons marineres o amb referència a pastors, així com cançons que parlen de la Lluna, Venus i d’altres astres del firmament.

 

Amb la veu com a instrument de transmissió i en un espai càlid, proper i recollit, anirem cantant als estels i contant les cançons, tot desgranant aquesta proposta d’astronomia i cultura popular que hem cuinat a foc lent la Laia Pedrol i l’Alexandre Bonanit.

NIVELL

- Adults

- Famílies amb mainada a partir de 8 anys.

 

ESPAI

Mil cent i un estels té dos formats possibles. El primer és a l’interior del nostre planetari i, el segon, en qualsevol espai càlid i recollit on es pugui desenvolupar la proposta i que es pugui connectar un projector.

VERSIÓ PLANETARI

Es necessitarà un espai interior amb unes dimensions mínimes de sala: 5 x 5 metres i 3,5 metres d’alçada amb connexió a la corrent elèctrica.


Aforament:     La capacitat del planetari és de 23 places.

So:                  No sonoritzat

Durada:           35 minuts

Públic:             Adult i infants a partir de 10 anys.


*Durant els mesos d’estiu no recomanem fer la versió a l’interior del planetari.

VERSIÓ SALA

Aquest espai pot ser en una sala, un petit teatre, un claustre o altre espai exterior que el programador decideixi. És important que sigui un espai càlid i recollit amb connexió a la corrent elèctrica i la possibilitat de poder muntar una pantalla i un projector.
 

Aforament:      La capacitat per aquest espai serà la que el programador vulgui donar, tot i així és un espectacle de petit format i nosaltres recomanem que l’aforament no superi les 40/50 persones.

So:                   No sonoritzat. En aquest cas, al ser exterior, es valorarà amb el programador la possibilitat de sonoritzar l’espectacle.

Mitjans tècnics: Pantalla i projector*.

Durada:           50 minuts

Públic:             Adult i infants a partir de 10 anys.

 

*En el cas de que l’espai no disposes d’aquests elements i el programador no pogués aconseguir-ne, els portaríem nosaltres.

LA CERCA D'INFORMACIÓ

El treball de recerca i d’informació en astronomia popular l’hem realitzat al Centre de documentació i informació de la memòria històrica Carrutxa a Reus. Ens hem nodrit amb els treballs d’etnògrafs com Ramon Violant i Simorra o Cels Gomis, autor del llibre La lluna segons lo poble, així com en els diferents volums del Costumari Català del folklorista Joan Amades. De la mateixa manera hem recollit informació del llibre El nostre cel al llarg de l’any dels mallorquins Lluc Mas i Gaspart Juan, així com del blog Puig d’en cama d’Antoni Veciana i del volum 32 de la revista de música i cultura popular Caramella.

 

Pel que fa a les cançons, hem fet recerca als cançoners populars i tradicionals de casa nostra, en especial els recollits als Materials de l’Obra del Cançoner Popular Català.

 

Tot aquest treball ens ha permès documentar-nos amb rigor i poder crear aquesta bonica proposta que volem portar arreu del territori, i que complementem amb l’edició d’un llibre-disc sobre l’espectacle, que té una clara voluntat pedagògica i divulgativa.

DURADA

Versió sala: 50 minuts  /  Versió planetari: 35 minuts

QUE DIUEN DE NOSALTRES

“La màgia del cel, els enigmes amagats a les estrelles, les llegendes més altes; i, alhora, la feina al camp, al mar, a la muntanya, la suor al front, les mans plenes de llagues, l’arrelament en les arrels. Mirar amunt i tocar de peus a terra. Com quan bevem amb el porró. Com quan mengem calçots. El seny i la rauxa. Potser al capdavall, Mil cent i un estels és això. Descobriu-ho!”

                                                                                                  Roc Casagran i Cassañas

                                                                                              Professor i escriptor català

COMPONENTS

Alexandre Bonanit : Narració

Laia Pedrol: Cançons

Please reload

CURRICULUM

 

ASSOCIACIÓ BOCAFOSCANT

Associació pel desenvolupament dels valors astronòmics, ambientals i artístics es va crear amb un clar objectiu divulgatiu. Des de l’any 2012 organitzem activitats de divulgació científica i prioritzem la creació de petites produccions artístiques en les quals l’astronomia i la cultura popular hi siguin presents. Alguns dels espectacles:

-Univers de butxaca: creat el 2013, amb Alexandre Bonanit, Gerard Marsal i Aleix Bové.

-Contes de pandero i gloses de l’Univers: creat el 2014, amb Mireia Mena i Alexandre Bonanit.

-Vi, glosa i estrelles: creat el 2014, amb Mireia Mena i Alexandre Bonanit.

 

CURRÍCULUM DELS ARTISTES

Laia Pedrol Viladot: És músic, mestra i directora de corals. Des de 2010 és membre del grup de polifonia tradicional De Calaix, i des de 2008, de l’Associació Cor de Carxofa, que fomenta la cançó improvisada. Organitzadora de l’Escola d’Estiu de Glosa des de la primera edició, l’any 2011, és glosadora en actiu i combina la participació en actes de foment de la cançó improvisada amb actuacions professionals, tant de glosa com de cant. També és membre de l’Associació Carrutxa on desenvolupa tasques d'investigació i difusió del cançoner popular català, i en especial de les cançons de pandero i dels romanços. 

 

Alexandre Bonanit: Divulgador astronòmic, educador ambiental i conta contes. Es dedica a la divulgació astronòmica d’una manera professional des del 2008, realitzant cursos, xerrades i diferents activitats astronòmiques. També ha participat en diferents espectacles de contes teatralitzats o altres produccions d’Associació Bocafoscant com “Univers de butxaca”o “Contes de pandero i gloses de l’univers ”

bottom of page